Cele mai bune Scanere 3D – Review 2021

Cele mai bune Scannere 3D - Review 2021

Sumar

Dupa o examinare a topurilor celor mai bune scannere 3D disponibile pe Internet, am observat ca majoritatea acestora nu includ informatii despre parametrii cheie ai obiectelor care trebuie scanate. Criterii importante, cum ar fi dimensiunea obiectului si aplicatia / domeniul scanarii 3D, nu sunt discutate. Acest articol isi propune sa detalieze aceste criterii si sa va ajute in identificarea celei mai bune solutii 3D pentru proiectul Dvs. specific.

5 modele

Tipuri scanere

Nelimitat

Dimensiuni obiect

€6.700 – €56.000

Gama de pret

Introducere

Daca sunteti in cautarea unui scaner 3D care sa se potriveasca cat mai bine cerintelor Dvs., identificarea modelului potrivit poate fi o sarcina dificila. Pe internet veti gasi zeci, daca nu sute de recenzii ale „celor mai bune 5-10-20 de scanere 3D”. Este extrem de dificil fie si simpla trecere a lor in revista datorita timpului necesar, ca sa nu mai vorbim de timpul suplimentar necesar pentru studierea avalansei de noi informatii.

Dupa examinarea acestor recomandari, am observat o nota comuna: majoritatea prezinta o lista limitata de scanere 3D, diferite intre ele, selectate dupa criterii putin cam generaliste. Cel mai important, aceste recomandari nu iau in considerare obiectele pe care trebuie sa scanati si scopul operatiunii. Deci, de unde stiti pe care sa il alegeti daca nu exista parametri clari pentru a face comparatii intre ele? Sa presupunem, de exemplu, ca trebuie sa scanati o masina, o aripa de avion sau un picior uman – care dintre scanere isi va face treaba cel mai bine?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, am decis sa clasificam propriile scanere 3D in functie de dimensiunea obiectului de scanat, evidentiind cel mai potrivit echipament pentru fiecare clasa de dimensiuni ale obiectului. Speram ca clasificarea noastra va va ajuta sa alegeti solutia potrivita pentru proiectul Dvs.

Cele mai bune scannere 3D in functie de marimea obiectului de scanat

Artec Micro

Ideal pentru obiecte foarte mici

MARIMEA MAXIMA A OBIECTULUI: 90 × 60 × 60 mm

EXEMPLE:
valve si supape motor, conectori, piese si subansabluri mici, roti dintate si piese de ceas, componente electronice, dinti in domeniul stomatologic, bijuterii etc.

Artec Micro

Daca doriti sa scanati obiecte minuscule si foarte mici, cum ar fi piese mecanice fine, componente pentru implanturi dentare sau piese de bijuterii, luati in calcul Artec Micro.

Artec Micro este un scaner 3D tip desktop, complet automatizat. Spre deosebire de multe alte scanere 3D disponibile pe piata, nu e nevoie sa va plimbati in jurul obiectului tinand scanerul in mana pentru a scana. Pur si simplu montati obiectul pe platforma mobila de scanare a lui Artec Micro si sunteti gata de lucru. Micro dispune de un sistem de rotatie cu doua axe ce permite scanarea in mod automat a obiectelor la orice unghi posibil, complet, in modul „hands-free”. Scanerul va alege cea mai buna si eficienta cale pentru captura fiecarei suprafate si unghi al obiectului, fara a fi necesara interventia umana.

PUNCTE CHEIE
Zona de captura 3D a Artec Micro este de 324 cm³, permitand scanarea obiectelor cu o precizie ultra-inalta de pana la 10 microni si o rezolutie de pana la 0,029 mm.

Avand doua camere color si sistem de iluminare blue LED, Artec Micro are o zona 3D de captura de 324 cm³, permitand scanarea obiectelor cu o precizie ultra-inalta de pana la 10 microni si o rezolutie de pana la 0,029 mm. Acest lucru il face o alegere perfecta pentru obiectele foarte mici si fine, cu dimensiuni sub 90x60x60 mm.

Ce diferentiaza Artec Micro de alte solutii de scanare 3D tip desktop este aplicatia software robusta, care permite captura digitala in timp real precum si post-procesarea automatizata. Si, lucrul cel mai bun – scanerul este foarte usor de utilizat. Dupa o minima instruire, veti converti rapid si eficient obiectele in modele 3D remarcabile.

Pret 27900 EUR fara TVA

Artec Space Spider

Ideal pentru obiecte mici

MARIMEA OBIECTULUI: de la 2 cm

EXEMPLE:
compresoare, scule mici, PCB-uri, elemente de fixare, chei si monede, obiecte arheologice mici, structuri maxilare, parti anatomice precum urechi etc.

Artec Space Spider

Daca doriti sa scanati obiecte 3D mici, cum ar fi piese si subansamble auto mici, placi de circuite electronice, elemente de fixare, suruburi si articole de feronerie, oase sau chiar o ureche umana, luati in calcul modelul Artec Space Spider. Acest scaner 3D cu lumina structurata albastra este proiectat pentru scanarea obiectelor mici, cu geometrii complexe, incepand de la 5 mm. Dupa cum sugereaza numele, Space Spider a fost initial conceput pentru a fi utilizat pe Statia Spatiala Internationala in operatiuni de in inginerie inversa. Scannerul incorporeaza tehnologie si componente electronice de varf, oferind functionalitate eficient si fiabila intr-o gama larga de aplicatii.

PUNCTE CHEIE
Artec Space Spider scaneaza obiecte 3D cu o precizie metrologica de pana la 0,05 mm si rezolutie de 0,1 mm, ceea ce il face unul dintre cele mai precise modele de scanner 3D de pe piata.

De ce e potrivit pentru obiectele mai mici? Space Spider scaneaza obiecte 3D cu precizie metrologica de pana la 0,05 mm si rezolutie de 0,1 mm, ceea ce il face unul dintre cele mai precise modele de pe piata. Cu un volum de captura de 2.000 cm³ si o distanta de lucru de 0,2 – 0,3 m fata de obiectul scanat, scanerul 3D poate capta detalii complicate si geometrii dificile.

Spre deosebire de Artec Micro, un model fix pentru desktop, Space Spider este un scaner 3D portabil. Il tineti in mana si il directionati catre obiectul pe care il scanati, similar cu filmarea utilizand o camera video. Obiectele mici, pot fi asezate pe o masa rotativa in timp ce sunt scanate cu Space Spider, rotind masa pentru a captura cu usurinta si fara probleme obiectul din unghiuri multiple. In cazul obiectelor mai mari, puteti manui scanerul Space Spider dupa cum este necesar pentru a captura toate suprafetele obiectului Dvs. din orice unghi. Scanerul in sine este usor, cantarind doar 0,85 kg si foarte intuitiv de utilizat. In plus, spre deosebire de Artec Micro, poate fi combinat si cu alte scanere 3D pentru scanarea precisa a unor detalii mici ale obiectelor mari, in zonele unde geometria este complexa si necesita scanare cu grad mare de detalii.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre utilizare, parametri si performanta acestui model, puteti cauta una dintre cele mai amanuntite recenzii ale Space Spider facuta de Nick Lievendag (https://3dscanexpert.com/artec-space-spider-3d-scanner-review/), expert in scanare 3D.

Pret 19700 EUR fara TVA

Artec Eva

Ideal pentru obiecte de dimensiuni medii

MARIMEA OBIECTULUI: de la 10 cm

EXEMPLE:
cutii de viteze, echipamente pentru constructii, carcase si piese turnate, jante din aliaj, corpul uman, mobilier, statui

Artec Eva

Aveti nevoie sa scanati obiecte ceva mai mari, precum o janta auto, un sistem de evacuare a motocicletei sau (parti ale) corpului uman? Pentru obiectele de dimensiuni medii, cum ar fi cele de mai sus, cu dimensiuni de 10 cm sau mai mare, alegeti Artec Eva. Inspirat de filmul de animatie Pixar si de personajele sale principalerobotul WALL-E si prietena sa Evascanerul Artec Eva este perfect atunci cand vine vorba de scanarea 3D a obiectelor de dimensiuni medii. De ce?

PUNCTE CHEIE
Scanerul 3D Artec Eva scaneaza obiecte mai mari, pastrand in acelasi timp o precizie de pana la 0,1 mm. Scanarea se face rapid cu pana la 16 fps si la o rezolutie mare de 1,3 Mpx.

Ca si Space Spider si Micro, modelul Artec Eva foloseste tehnologia luminii structurate pentru a scana 3D, oferind insa un volum de captura de 61.000 cm³, adica de 30 de ori mai mare decat Space Spider si de aproape 200 de ori mai mare decat Micro.
Acest lucru permite scanarea cu Artec Eva a unor obiecte mai mari, pastrand in acelasi timp o precizie de pana la 0,1 mm. Cu modul HD bazat pe intelingenta artificiala AI, Artec Eva a devenit mai puternic, putand captura date 3D mai clare, mai curate si mult mai detaliate la o rezolutie de 0,2 mm.

Inglobarea algoritmilor AI in noua aplicatie Artec Studio ofera dublarea rezolutiei de scanare chiar si detinatorilor mai vechi ai scanerelor Artec Eva doar prin actualizarea aplicatiei Artec Studio

Datorita dimensiunii si greutatii sale reduse, Eva este pregatit de lucru in orice moment, chiar si in conditii de lucru mai dificile. De asemenea, poate scana cu succes obiecte 3D negre si stralucitoare, care de obicei sunt cele mai greu de scanat. Spre deosebire de scanerul Micro, modelul Artec Eva 3D este portabil, deci il plimbati pur si simplu in jurul obiectului de scanat.

Artec Eva este o alegere perfecta atat pentru profesionisti cat si pentru utilizatorii la inceput de drum; in plus poate fi asociat si cu alte echipamente Artec, cum ar fi Space Spider sau Ray pentru a scana o gama cat mai larga de obiecte.

Pret 13700 EUR fara TVA

Artec Eva Lite

Ideal pentru obiecte de dimensiuni medii – scaner de buget redus

MARIMEA OBIECTULUI: de la 10 cm

EXEMPLE:
cutii de viteze, echipamente pentru constructii, carcase si piese turnate, jante din aliaj, corpul uman, mobilier, statui

Artec EVA Lite

Daca sunteti in cautarea unui scanner 3D functional si eficient, la preturi accesibile, pentru scanarea unor obiecte de dimensiuni medii, o solutie potrivita este Artec Eva Lite, versiunea economica a Artec Eva.

Acest model are specificatii similare cu Artec Eva, dar functionalitate redusa: ofera doar geometry-tracking pentru scanarea 3D (algoritmi de identificare a geometriei 3D, fara scanare color sau identificare markeri). Din acest motiv, scanerul Artec Eva Lite poate fi alegerea potrivita pentru scanari 3D de inalta calitate, fara textura (culoare), atunci cand obiectele de scanat au dimensiuni medii si forme geometrice bogate, cum ar fi corpul uman.

Spre deosebire de alte modele Artec, scanerul Eva Lite colecteaza semnificativ mai putine date, necesitand mai putina putere de procesare. El poate fi deci utilizat cu un computer mai accesibil, acest lucru reprezentand o solutie complete de scanare 3D mai permisibila, in special pentru institutiile de invatamant, scoli, ateliere, laboratoare si asociatii noncomerciale. Iar daca cerintele viitoare vor necesita scanarea 3D color, puteti oricand sa faceti upgrade al Artec Eva Lite la Artec Eva.

Pret 6700 EUR fara TVA

Artec Leo

Ideal pentru obiecte de dimensiuni medii si mari

MARIMEA OBIECTULUI: de la 10 cm

EXEMPLE:
automobile, echipamente industriale, interioare autovehicule, elice si echipamente industriale, barci, scanare corp uman, mobilier, interioare camere

Artec LEO

Daca doriti cel mai bun si performant scanner 3D de pe piata, opriti-va la Artec Leo! Doriti sa scanati obiecte mari si complexe precum un automobil, un camion sau o incapere? Doriti sa le scanati rapid, pastrand cu acuratete culorile reale in formatul 3D? Ei bine, luati in calcul Artec Leo, primul scaner 3D portabil, complet independent, cu procesare automata integrata si touchscreen incorporat.

De ce este Artec Leo cel mai potrivit pentru proiectele de scanare a obiectelor mai mari? In primul rand, este foarte usor si intuitiv de utilizat. Puteti scana cu o simpla apasare de buton si plimbandu-va in jurul obiectului urmarind touchscreen-ul, exact ca la filmarea unui videoclip pe telefonul mobil. Atat de de usor este! Artec Leo este un sistem de scanare complet, mobil si portabil, deci nu va trebuie laptop sau tableta pentru scanare, nu va mai incurcati cu cabluri, prize si alimentare.

PUNCTE CHEIE
Puteti scana cu o simpla apasare de buton si plimbandu-va in jurul obiectului urmarind touchscreen-ul, exact ca la filmarea unui videoclip pe telefonul mobil. Atat de de usor este!

Analizand datele tehnice vedem ca volumul de captura al Artec Leo ajunge la 160.000 cm³, de aproape 3 ori mai mare decat al modelului Artec Eva. Avand un camp vizual mai mare, puteti scana rapid obiecte mai mari, cu o precizie de pana la 0,1 mm. Și utilizand captura in modul HD, cu ajutorul algoritmilor de Inteligenta Artificiala (AI) incorporati, Leo poate captura date 3D mult mai clare si mai curate, la o rezolutie de pana la 0,2 mm.

Introducerea algoritmilor AI in aplicatia Artec Studio ofera dublarea rezolutiei de scanare chiar si detinatorilor mai vechi ai scanerelor Artec Leo doar prin actualizarea aplicatiei Artec Studio.

Spre deosebire de celelalte scanere 3D disponibile pe piata, Artec Leo este un scanner 3D complet integrat, oferind scanare 3D totalmente portabila si independenta pentru mobilitate maxima. Scanerul este echipat cu un touchscreen de marimea unui telefon mobil, cu baterie puternica si conectivitate wireless – toate pentru a va permite miscarea libera in jurul obiectului si scanarea completa a acestuia. In plus – puteti previzualiza toate scanarile in timp real si adauga pe loc noi scanari, daca considerati ca e necesar. Conectivitatea Wi-Fi incorporata permite partajarea si exportul facil al datelor 3D fie pe laptop, fie in Artec Cloud sau direct in contul Artec Studio pentru editare si postprocesare ulterioara.

Ce puteti scana cu Artec Leo? Deoarece permite atat scanarea unor zone mai mari dar si a unor detalii fine, scannerul Artec Leo are aplicabilitate la o gama larga de obiecte, de la piese industriale, la componente mecanice, masini, barci, scanarea corpului uman, chiar si cercetari criminalistice sau dosare de daune ale asiguratorilor. Echipamentul foloseste tehnologia VCSEL pentru sistemul de iluminare, permitand astfel captura unor texturi dificile (suprafete negre sau reflexive) si ajutandu-va sa obtinaneti scanari bune chiar si in lumina directa a soarelui.

Artec Leo produce scanari de o precizie greu de egalat. Avand rata de reconstructie 3D de 80 fps (comparativ cu cei 16 fps ai Artec Eva si cei 8 fps ai modelului Space Spider), scanerul Artec Leo a fost numit pe buna dreptate cel mai rapid scaner 3D portabil profesional de pe piata.

Pret 26700 EUR fara TVA

Artec Ray

Ideal pentru obiecte mari si foarte mari

MARIMEA OBIECTULUI: de la 100 cm

EXEMPLE:
avioane, vehicule mici si mari, nave, turbine eoliene, depozite si camere tehnice cu instalatii, sectiuni / etaje ale cladirilor si fabricilor, situri arheologice, hangare pentru avioane etc.

Artec Ray

In final, daca aveti nevoie sa scanati obiecte cu adevarat mari, si cu acuratete intradevar buna, luati in calcul Artec Ray, unul dintre cele mai rapide si mai precise scanere 3D cu raza lunga de actiune. Introdus recent in gama Artec 3D, modelul Ray a fost proiectat pentru scanarea obiectelor de dimensiuni mari, precum cladiri, avioane si vehicule mari, scanate de la o distanta de max 110 metri.

Prin ce se deosebeste Ray de alte scanere 3D laser? Are o precizie sub-milimetrica pe distanta si o acuratete unghiulara de 25 de secunde arc. Ray scaneaza astfel, cu acuratete, toate micile detalii ale obiectelor mari si foarte mari permitand realizarea de masuratori 3D exacte pe baza rezultatelor obtinute. Precizia si rezolutia inalta a modelului Artec Ray ofera si un alt avantaj major pentru post-procesare: scanarile obtinute sunt curate, fara „noise” si fara date inexacte.

PUNCTE CHEIE
Prin ce se deosebeste Ray de alte scanere 3D laser? Are o precizie sub-milimetrica pe distanta si o acuratete unghiulara de 25 de secunde-arc

Oferind un camp vizual orizontal de 360° si vertical de 280°, Artec Ray permite scanarea rapida a obiectelor masive la rezolutie de inalta calitate. Scanarea unui volum mare de 208.000 puncte/sec permite utilizarea scanerului in doua moduri: (1) achizitie de date de inalta calitate pentru distante de 1-50 metri si (2) modul de sensibilitate ridicata pentru obiectele aflate la distanta de pana la 110 metri.
Ergonomic si usor, Artec Ray va permite utilizarea atat in interior, cat si in exterior. Trepiedul livrat standard va permite sa scanati din cele mai optime pozitii posibile. In plus, aveti posibilitatea de a controla scannerul 3D de la distanta utilizand aplicatia mobila Artec Remote. Nu trebuie deci sa stati langa echipament daca proiectele implica conditii de lucru dificile sau periculoase (cum ar fi pe acoperisul unei cladiri).

Pret 56000 EUR fara TVA