Ghid de alegere: Cele mai bune masini de infoliat paleti ( Paletizoare)

Folia stretch este printre cele mai folosite materiale de ambalare de pe glob. Sute de mii de companii ambaleaza paleti cu produse in fiecare zi. In timp ce multe dintre aceste companii se bazeaza inca pe realizarea acestui proces prin munca fizica din partea angajatilor, masinile de infoliat paleti cu folie stretch sunt o normalitate pentru marile linii de productie de ambalaje si chiar si pentru companii mai mici ce doresc sa micsoreze costurile si sa obtina beneficiile pe care un astfel de echipament le ofera.

Dar care sunt aceste beneficii? Cine poate beneficia de aceste masini de infoliat paleti cu folie stretch? Ce tip de masina ar fi ideala pentru compania dvs? Veti afla toate acestea plus multe altele, urmarind pas cu pas articolul de mai jos.

Munca fizica vs Masina de infoliat

Multe companii incep prin a-si ambala paletii cu film (folie) stretch, aplicata prin munca fizica, ajutandu-se de un dispenser. O rola de folie stretch este incarcata pe dispenser (ca in imaginea de mai jos), iar manerul este tinut de operatorul dispenserului.

De obicei, folia stretch este introdusa intre colturile a doua cutii sau la marginea paletului pentru a-l fixa. Apoi, cel care ambaleaza da roata paletului, avand grija sa tina folia tensionata, pana cand tot paletul este acoperit cu folie stretch de sus pana jos. Scopul acestui proces este de a pastra produsele in interiorul paletului in timpul transportului. La final folia este taiata sau rupta de rola si lipita de palet, folia avand proprietatea de a adera la celelalte straturi de folie.

Multe companii folosesc acest dispenser crezand ca este mai putin costisitor decat folosirea unui echipament care sa faca acest proces, insa in functie de sumele cu care sunt platiti angajatii care presteaza aceasta munca, este posibil sa nu fie asa. Munca manuala nu produce intotdeauna rezultate consecvente sau o ambalare corespunzatoare si nici nu intinde folia la maximul posibil, ceea ce se traduce prin folosirea ineficienta a materialului si prin generarea unei cantitati mai mari de deseuri ulterior.

Pe langa faptul ca un om poate intinde folia in medie doar la 10%-20% din capacitatea ei totala, viteza de lucru este limitata. Un echipament special de ambalare extinde folia cu 200% pana la 300%, in mod constant. Asadar, desi la prima vedere vi se pare ca economisiti bani prin faptul ca nu achizitionati un echipament scump, in acelasi timp pierdeti bani la materialele cu care ambalati paletii. In multe cazuri, costul total al achizitiei unei masini de acest tip este mai mic decat costul fortei de munca.

Cum puteti determina daca munca fizica sau un echipament este o optiune mai buna pentru compania dvs? Aici intervine nevoia de o analiza profesionala a liniei de productie si a proceselor conexe asociate acesteia. Puteti apela la o companie locala de materiale si echipamente de ambalare si sa cereti o analiza a proceselor dvs actuale.

Comparand datele din analiza veti afla daca munca fizica a angajatilor sau folosirea unui paletizor este mai profitabila pentru compania dvs.

Tipuri de masini de infoliat paleti

Sa presupunem ca v-ati facut temele si v-ati decis ca un echipament de ambalare cu folie stretch este varianta potrivita pentru dvs. Totusi, ce tip de paletizor ar trebui sa cumparati? Cand veti incepe cautarile in vederea achizitiei veti descoperi ca sunt cateva tipuri pentru acest tip de aplicatie.

In primul rand, va trebui sa decideti daca aveti nevoie de un echipament manual, semi-automat sau automat. Un echipament automat ia un palet, il plaseaza automat in zona de ambalare unde este infoliat pe baza setarilor din sistemul de comanda. Cand procesul este finalizat, paletul este mutat cu ajutorul unei benzi transportoare la capatul liniei de ambalare. Cand paletul ajunge la destinatie, urmatorul palet incepe sa fie transportat in zona de ambalare.

Echipamentele manuale sau semi-automate necesita un operator care sa realizeze diferite task-uri asociate infolierii paletilor, incluzand si incarcarea si descarcarea paletilor de pe echipament si realizarea de diferite ajustari masinii.

Mai exista un tip de echipament pe langa cele trei, si anume cele cu automatizare simpla. Aceasta optiune include fixarea paletului pe zona de ambalare si taierea automata a foliei dupa terminarea procesului, pentru ca operatorul lizei sa nu fie nevoit sa coboare si sa duca la panoul de comanda.

Dupa tipul de constructie a echipamentelor, acestea se impart in:

1. Paletizor cu masa rotativa

In cazul acestui tip de echipament, paletul este plasat pe o masa rotativa ce se invarte in timp de un sistem de distributie aplica folie de ambalare pe incarcatura. Sistemul de infoliere incepe de obicei din partea de jos a paletului, se deplaseaza in sus si apoi iarasi in jos. Paletizoarele cu masa rotativa sunt unele dintre cele mai populare tipuri de masini de infoliere si pot fi folosite pentru multe tipuri de aplicatii.

2. Paletizor cu invaluire

In acest caz paletul ramane imobil in timp ce un sistem de distributie se invarte in jurul produselor impachetate. Acest tip de echipament este potrivit pentru incarcaturi instabile, foarte usoare sau foarte grele si poate impacheta atat volume mici, cat si volume mari.

3. Paletizor orbital

Un echipament orbital mai este cunoscut si sub numele de “ringer”. Acesta infoliaza un palet deplasandu-se deasupra si dedesubtul acestuia. Paletizoarele orbitale sunt folosite in principal pentru impachetarea obiectelor plate sau a obiectelor cu forme iesite din tipar, cum ar fi tevi, covoare rulate, geamuri, etc.

4. Paletizor inelar

Echipamentele inelare sunt masini de mare viteza, ce pot inpacheta pana la 200 de incarcaturi pe ora. Aceste echipamente sunt des folosite in industriile de cosmetica sau de bauturi. Fiind masini foarte specializate, ele reprezinta doar o mica parte din gama de echipamente de ambalare cu folie stretch de pe piata.

Alegerea echipamentului de ambalare potrivit

Acum ca aveti cateva idei despre tipurile de echipamente de ambalare disponibile, trebuie sa va puneti cateva intrebari care va vor ajuta sa determinati care tip vi se potriveste cel mai bine.

1. Volumul de folie folosit

Cata folie stretch folositi intr-o luna? Analiza volumul lunar sau anual de folie stretch va poate ajuta sa va faceti o idee asupra carui tip de echipament este potrivit pentru nevoile dvs.

Nu sunteti sigur cat film stretch folositi intr-o luna? Apelati la un expert din industria de ambalare pentru o analiza a liniei dvs productiei de ambalaje. Acest raport va oferi o perspectiva asupra practicilor actuale de ambalare si asupra eventualelor modificari pentru a obtine o linie de productie mai eficienta.

2. Volumul de produse ambalate

Volumul de produse pe care le ambalati in mod obisnuit va ofera cateva indicatii cu privire la volumul de folie folosit. Daca nu urmariti deja aceasta informatie in cadrul unui raport de KPI-uri detaliate, ar trebui sa luati in considerare sa creati unul. Nu sunteti sigur de unde sa incepeti? Din nou, puteti apela la un expert local in industria de ambalare, iar acesta va poate ajuta sa strangeti toate datele de care aveti nevoie.

3. Bugetul pentru echipamentul de ambalare

Un echipament profesional de ambalare nu este ieftin. Este o investitie majora pentru multe companii. Odata ce aveti toate informatiile de mai sus si ati finalizat analiza liniei de productie actuale, veti putea identifica in ce masura un asemenea echipament este o investitie buna pentru dvs.

4. Achizitia echipamentului potrivit

Dupa ce ati identificat tipul de masina potrivit pentru linia dvs de productie, va trebui sa alegeti un brand. Cand sunteti pregatit sa faceti o achizitie dar nu sunteti sigur ce sa alegeti, aveti doua optiuni…

Prima optiune ar fi sa faceti o cercetati in mod independent cel putin trei branduri ce ofera tipul de paletizor care va intereseaza si sa comparati costurile, calitatea si modalitatea de intretinere a fiecareia.

V-ar putea fi util si sa cautati review-uri ale altor cumparatori pentru a determina daca masina ar fi sau nu potrivita pentru nevoile dvs specifice.

Dupa ce ati identificat un brand si un model care va intereseaza, incercati sa obtineti cel putin trei oferte de la distribuitorii locali pentru echipament, dar si pentru serviciile de intretinere si reparatii. Fiti foarte atent la calitatea serviciilor pe care le ofera la primele contacte pe care le aveti cu acesti distribuitori. Cel mai probabil, ele vor fi oglinda relatiilor profesionale viitoare.

Daca ideea de a cerceta branduri multiple nu va entuziasmeaza, puteti lua in considerare a doua optiune, si anume aceea de a face o achizitie de la un distribuitor care are in portofoliu mai multe branduri. Un astfel de distribuitor este mai putin inclinat sa va vanda un anumit brand cu orice pret, si mai mult inclinat sa va ajute sa faceti o alegere potrivita pentru dvs.

Recomandari Masini de infoliat paleti

HERCULES 2in1

HERCULES 2in1

Masina infoliere paleti si ridicat colete pana la 70kg

ECOSPIR FA

ECOSPIR FA

Masina infoliere paleti, semiautomata, platforma rotativa

ECOSPIR EV

ECOSPIR EV

Masina infoliere paleti, semiautomata, platforma rotativa

ECOSPIR TS EV

ECOSPIR TS EV

Utilaj paletizat, semiautomat, platforma rotativa, furca fixa la baza

Recomandari Roboti de paletizat

Robot Leo

Robot Leo

Robot paletizat, coloana fixa

Robot Leonardo

Robot Leonardo

Robot paletizat, coloana telescopica

Robot Leonardo SP

Robot Leonardo SP

Robot paletizat, coloana telescopica

Robot Cosmo

Robot Cosmo

Robot paletizat fara contact direct

Concluzii

Achizitia unei masini de ambalat paleti cu folie stretch este o decizie ce merita atentia dvs. Este o investitie mare a companiei si nu ar trebui sa faceti o achizitie inainte sa luati in considerare toti factorii mentionati mai sus. Cand sunteti gata sa incepeti procesul de cumparare, luati in considerare sa va adresati unui expert local care sa va ofere consultanta necesara.

Odata ce ati ales si cumparat echipamentul potrivit pentru linia dvs de ambalare, trebuie sa va asigurati ca acesta functioneaza la capacitate maxima, cu cat mai putini timpi morti (sau chiar deloc daca este posibil). Pentru ca echipamentul sa aiba o viata cat mai lunga, nu neglijati lucrarile preventive de intretinere. Doar asa masina va putea livra cea mai inalta performanta, maximizandu-si capabilitatile.

In Romania echipamentele de ambalare de tip masini de infoliat paleti (masini de paletizat sau paletizoare) sunt distribuite de Z Spot Media. Puteti consulta oferta completa pe site-ul www.zspotmedia.ro in categoria Echipamente ambalare, subcategoria Masini de infoliat Paleti.

Date de contact:

Showroom Z Spot Media
Str. Bd. Timisoara Nr. 84 (incinta COMET), Bucuresti
Tel: 021 420 5093
Fax: 021 404 3368
Email: office@zspotmedia.ro

Website: www.zspotmedia.ro