scanare 3d muzee

Scannerul Artec 3D este portabil, extrem de rapid si poate fi utilizat pentru digitizarea obiectelor de diferite marimi. Nu este necesara mutarea obiectelor care trebuie scanate sau plasarea de puncte si semne de ghidaj pe obiect. Aceste avantajele recomanda scannerul Artec 3D drept unealta indispensabila in conservarea patrimoniului cultural al lumii.

 
 
 
 
 

Utilizare scanner 3D in realizarea de muzeu virtual

scanare 3d muzeu virtual

Conceptul de expozitie  sau muzeu virtual capata o autenticitate extraordinara atunci cand include copii 3D ale unor sculpturi, basoreliefuri, altoreliefuri, obiecte de arta sau de cult, piese de mobilier, ramele unor picturi precum si decorul interior capturat cu ajutorul unui scanner Artec 3D. Acum orice muzeu din lume isi poate face colectiile accesibile pentru milioane de vizitatori prin intermediul unui muzeu virtual. In plus muzeul virtual poate prezenta si atrage atentia publicului asupra unor articole detinute de muzeu dar ne-expuse din anumite cauze (lipsa de spatiu, interes de nisa, securitate scazuta, etc).  

 

Cele mai des utilizate modele de scannere 3D in aplicatii de muzeu virtual sunt:

Exemple de obiecte liturgice si de cult ce pot fi digitizate pentru restaurare, conservare si creere de muzeu virtual:  pocale, potire, baldachine, cruci, icoane (in relief), iconostasuri, proscomidiare, scaune arhieresti, strane cantareti, tetrapozi
 
Exemple de obiecte de arta ce pot fi digitizate pentru restaurare, conservare si creere de muzeu virtual: sculpturi, mobilier vechi (scaune, scrinuri, baldachine etc), obiecte de uz casnic (pocale, tacamuri, unelte, etc), vase ceramice, armuri si arme vechi, etc
 
 
 
 

Utilizare scanner 3D pentru restaurare obiecte si decoruri de arta

scanare 3d arhitectura

Restaurarea interioarelor sau a cladirilor implica reproducerea elementelor de arhitectura care lipsesc din decor. Asta inseamna obtinerea unor imagini 3D a sculpturilor, detaliilor arhitecturale, ornamentelor din ipsos sau fragmentelor de mobilier de arta pentru ca acestea sa poata fi reconstituite. 

Scannerul Artec 3D permite restauratorilor de arta sa digitizeze cu usurinta elementele de arhitectura permitand reproducerea acestora in locurile necesare si reconstituirea aspectului initial al cladirii sau ambientului respectiv. 

Modele recomandate de scannere 3D pentru restaurare obiecte si decoruri de arta:

 
 
 
 

Utilizare scanner 3D pentru arheologie, paleontologie, creare de cataloage si arhive

scanare 3d arheologie

Scannerele Artec 3D pot fi folosite pentru digitizarea 3D a obiectelor gasite in cursul lucrului aheologic si patologic, cum ar fi fragmente din obiecte de ceramica sau oase. Obiectele digitizare pot fi configurate in baze de date accesibile pentru cercetare stiintifica in arheologie, paleontologie, etc.

Ulterior cu ajutorul unor printere 3D obiectele digitizate pot fi reproduse pentru a fi studiate in sistemul educational.
 

Modele recomandate de scannere 3D pentru creare de cataloage si arhive in arheologie, paleontologie, educatie: