Principiul imprimarii cu tampon. Tampografia.

 

Tehnologia imprimarii prin tampografie in principiu este un proces foarte simplu. Ea este conceputa in special pentru imprimarea obiectelor neregulate si a suprafetelor plane. Elementele cheie ale acestui proces le constituie cliseul, vopseaua si tamponul. De calitatea acestor elemente depinde in foarte mare masura si calitatea imprimarii.

Pentru a putea intelege mai usor principiul de imprimare prin tampografie va vom explica pe scurt procesul de productie.

Imaginea pe care doriti sa o imprimati cu tampograful trebuie redactata la un computer sau poate fi copiata si direct de pe o mostra pe care o aveti la dispozitie. Dupa redactarea la computer, imaginea se imprima pe o imprimanta cu laser sau jet de cerneala de calitate buna.

Pentru ca imaginea de imprimat sa poata fi transmisa pe obiectul de imprimat trebuie executat in primul rand un film care sa corespunda cu imaginea pe care doriti sa o imprimati.

Urmeaza transferarea imaginii pe un cliseu. Cliseul se expune la raze ultraviolete dupa care urmeaza developarea, in functie de tipul cliseului si fixarea.

Cliseul montat in masina de imprimat este inundat cu vopsea, apoi surplusul de vopsea este racluit de un cutit. In adanciturile cliseului corodat ramane vopseaua, care va fi luata cu tamponul siliconic si apoi depusa pe obiectul de imprimat. Grosimea peliculei de vopsea transmisa este intre 6-20 µm. Prin faptul ca la suprafata vopselei se evapora diluantul, aceasta devine lipicioasa, ceea ce inlesneste transferul vopselei de pe tampon spre obiectul de imprimat.

 

Filmul si producerea lui.

Nu se poate imprima mai bine decat este calitatea filmului. Din aceasta cauza este foarte important de a acorda o importanta deosebita realizarii filmului si al mostrei de imagine. Pentru a obtine o calitate buna este necesar ca marimea mostrei cu imaginea de imprimat sa fie de cel putin patru ori mai mare decat imaginea ce doriti sa o executati pe obiectul de imprimat. Prin micsorare la executarea filmului reusiti sa obtineti calitatea ceruta.

 

Cliseul

Cliseul este purtatorul imaginii de imprimat. Pentru fiecare motiv nou este necesara crearea unui nou cliseu. In cliseu este corodat (spalat) motivul de imprimat. Adancimea de corodare a cliseelor este de regula intre 15-45 µm. Adancimea ideala este de 25 µm. La o adancime de corodare de 25µmm tamponul preia din cliseu doar aproximativ 12 µm. Restul ramane in adancitura cliseului. Deoarece vopseaua este compusa din aproximativ 40% diluant care in timpul transmiterii spre obiectul de imprimat se evapora pe obiectul de imprimat va fi transmisa o grosime a vopselei de aproximativ 8 µm. Din aceasta cauza se recomanda folosirea vopselelor de tampografie moderne cu grad inalt de pigmentare. Aceasta evita necesitatea imprimarii duble sau a necesitatii de a imprima pe suprafete de culoare inchisa in prealabil cu vopsea de culoare alba.

In functie de calitatea imprimeului dorit, sau de tirajul imprimeului, se pot folosi diferite tipuri de clisee si anume:

 

Expunerea la raze UV

Pentru expunerea la raze UV se intrebuinteaza un aparat de expunere.

Folia de protectie de pe cliseu se recomanda de a fi inlaturata de-abia inainte de inceperea expunerii sub o lampa de culoare rosie sau galbena. In caz contrar se poate distruge cliseul fotosensibil. Cliseele de plastic dupa inlaturarea foliei de protectie au tendinta de a fi un pic lipicioase. Din aceasta cauza se recomanda folosirea de filme matuit pentru expunere. Daca nu dispuneti de filme matuite se poate pudra cliseul cu pudra. Filmul repro va fi pus citabil pe cliseul de expunere si se va avea in vedere ca filmul repro sa faca un contact perfect cu cliseul. Timpul de expunere este de 2-6 minute si trebuie determinat odata experimental. El trebuie stabilit separat pentru toate tipurile de clisee folosite. Se poate insa avea in vedere ca la cliseele de plastic, timpul optimal de expunere este, cand la folosirea foliei raster dupa spalare punctele de raster ale cliseului raman toate intacte.

 

Vopsele

Cerinte generale

Pentru a obtine o calitate optimala a imprimarii trebuiesc folosite vopsele speciale pentru imprimarea prin tampon. Ele sunt asemanatoare vopselelor de imprimare serigrafice insa cu pigmentii mai fini de 6µm si cu dozare mai mare.

 

Formele tampoanelor de imprimat

 

Formele rotunde

 

Forma patrata

 

Formele lunguiete

 

Forme speciale

 

 

Aparatul de expunere cu raze ultravioleteAparat UV

 

Masina de imprimat


La hotarirea de a cumpara o anumita masina de imprimat, de multe ori un rol esential in decizia de cumparare il are intuitia. Aceasta insa este gresit total. Seful unei firme ce doreste sa cumpere masini de imprimat nu asteapta intuitii, ci rezultate. De calitatea masinii de imprimat depinde in mare masura calitatea imprimeurilor realizate cat si viteza de executie, deci prin urmare eficienta si rentabilitatea. De aceea se recomanda ca la achizitionarea masinii de imprimat sa puneti un accent deosebit pe calitatea ei si pe flexibilitatea ce o ofera.

 

Pentru orice fel de detalii suplimentare va rugam nu ezitati sa ne contactati, echipa Zspotmedia va sta la dispozitie.