Cerneala Dye vs cerneala Pigment

 

In cazul printurilor indoor mai mari decat formatul A3 se folosesc aproape intotdeauna imprimante cu cerneala pe baza de apa. Exista 2 tipuri de cerneluri pe baza de apa pe care utilizatorii le folosesc in producerea de documente si fotografii, cerneluri tip DYE (colorant) si cerneluri tip PIGMENT. Cernelurile, indiferent daca sunt Pigment sau DYE, sunt compuse din 4 parti diferite care permit cernelurilor sa se imprime pe media de printare:

 1. colorantul (dye sau pigment)
 2. lichidul liant cu rol de transport 
 3. aditivi
 4. substante chimice

Toate aceste componente contribuie la controlul curgerii, vascozitatii si la aspectul/culoarea cernelii dupa uscare

Cerneluri tip DYE


Cernelurile pe baza de Dye sunt in general mai puternice si mai vii decat cele pe baza de pigment, producand culori mai pline si aprinse. De asemenea costul lor este mai mic decat al cernelurilor tip Pigment. Colorantul fiind dizolvat in lichidul liant, cerneala de tip Dye este ideala pentru mediile poroase care pot absorbi culorile, insa nu poate fi utilizat pentru mediile extrem de lucioase si nepermeabile. De asemenea, cernelurile Dye nu au rezistenta mare in timp (se decoloreaza).

Imprimantele care utilizeaza cerneala Dye au ca si rezultat o nuanta mult mai vie a culorii, excesul de apa fiind eliminat prin caldura si presiune, astfel culorile vor fi cele din imaginea printata fara a suferii modificari.

Avand in vedere ca sunt cerneluri pe baza de colorant si solventii lor sunt pe baza de apa, este necesar ca pentru o mai buna pastrare in timp printul sa fie laminat, ceea ce un print pe baza de pigment nu este obligatoriu, in timp si la o expunere indoor.

Dezavantaje ale cernelurilor tip Dye:

 • Deoarece colorantul (Dye) este dizolvat in lichidul liant, cerneala Dye are tendinta de a fi absorbita pe mediile de printare poroase (ex. Hartia), lucru ce duce la ineficienta printului.
 • De asemenea, absorbtia facila a cernealii tip Dye duce la intinderea (curgerea) acesteia pe la colturile imaginii.
 • Cernelurile tip Dye nu pot fi utilizate in mediul outdoor, nefiind rezistente la umiditate sau radiatii UV

 

Cerneluri tip Pigment


Pigmentii sunt particule solide, opace, si colorate, supendate in cerneala si care au rolul de a colora zona printata prin depunere odata cu cerneala. Moleculele de pigment sunt legate impreuna in structuri cristaline cu marimi de  0.1–2 microni si reprezinta intre 5 si 30% din volumul cernelii. Proprietatile precum luminozitatea, saturatia si nuanta variaza in functie de sursa si tipul pigmentilor.

Cernelurile tip Pigment sunt mai scumpe decat cele dye, iar procesul de imprimare este unul mai greoi, timpul de imprimare este unul mai lung. Aceasta este, in principal din cauza caracteristicilor principalele ale cernelii. Caracteristica principala fiind cea a incapsularii particulelor intr-un strat protector.

Printurile pe baza de prigment sunt mai longevive datorita raspandirii uniforme a cernelii pe hartie. Aceasta conservare in timp a culoarii este principalul avantaj pe care-l are cerneala pigment in fata traditionalei cerneli pe baza de colorant(dye).

Ca si aplicabilitate, cerneluripe pe baza de pigment sunt mult ma potrivite pentru imprimare de poze color cu expunere atat indoor cat si outdoor pe perioade relativ reduse, pana la 6 luni, ceea ce nu poate fi realizat cu cerneala pe baza de colorant(dye).


Cerneluri Dye versus Pigment. Ce alegem?


Alegerea intre cele doua cerneluri pe baza de apa depinde in mare masura de modul in care utilizatorul va folosi printul. Exista si alte considerente care trebuie luate in calcul inainte de a alege ce tip de cerneala va fi folosit.

 • Unele imprimante sunt proiectate pentru a printa doar cu cerneluri tip Dye si altele doar cu cerneluri Pigment.
 • Exista, de asemenea, problema de uscare a cernelurilor cu pigmenti care tind sa se usuce mai repede decât cele pe baza de colorant(dye)
 • Cerneala de tip Dye permite obtinerea unui gamut (palete de culori) mai larg decat cernelurile pigment, prin amestecul mai usor al colorantilor Dye in timpul printarii.
 • La cernelurile Pigment poate aparea metamerismul -  cand culorile sunt diferite in functie de gradul de lumina. De exemplu, un print poate parea negru la o lumina slaba si verde inchis la lumina puternica.
 • Cand vine vorba de stabilirea preturilor, cernelurile pe baza de colorant sunt mai accesibile ca cele pe baza de pigment pentru ca sunt mult mai raspandite in piata si sunt utilizate de mai mult timp la printare, cercetarea pentru cele pe baza de pigment este mai recenta si avand in vedere capacitatiile si caracteristiciile acestora au un pret mai mare.

Avand in vedere cercetarea continuua a cernelurilor suntem increzatori ca aceasta piata se va dezvolta din ce in ce mai mult si vom putea avea in portofoliu tot mai multe tipuri de cerneala, pentru a putea oferii printuri cu o calitate tot mai buna la preturi accesibile pietei de publicitate si nu numai.