Printare: Solvent sau pigment „laminat”

Solvent-printerMarii producatori aflati pe piata au lucrat in continuu sa dezvolte in permanent calitatea cernelii solvent. Pe piata din Romania printul cu ajutorul cernelii solvent este tot mai cautat deoarece nici un alt tip de cerneala nu va oferi calitatea solventului la printarea de exterior. Suntem incojurati de printuri cu solvent, toate printurile vazute intr-un oras au capatat culoare cu ajutorul solventului.
Aceasta cerneala se mentine pe orice tip de material, incepand cu autocolant, glossy, mesh, material de banner, insa prezinta un dezavantajul costului initial alechipamentului. Pretul unei  imprimantei cu solvent porneste undeva de la 10 000 EUR fara tva pentru un echipament entry-level, putand insa ajunge si la 300 000 EUR fara TVA pentru un echipament de varf destinat volumelor industriale.

Ne vom adresa in continuare  firmelor care doresc sa inceapa o activitate in  acest domeniu, care nu au nevoie de imprimante profesionale si de volum si care nu isi pot permite o investitie mare in aceasta perioada. cel putin nu pana la dezvoltarea afacerii si a portofoliului de clienti.  Pentru realizarea unui print destinat mediului exterior (outdoor), exista si solutii mai ieftine, care pot fi extrem de  utile in cazul firmelor mici sau la inceput de drum.

O solutie propusa de specialistii nostri  o reprezinta utilizarea unei  imprimante indoor/outdoor cu  cerneala pigment la o latime de 1520 mm si ulterior laminarea cu un  laminator la rece la aceeasi dimensiune. Durata de viata in exterior a unui astfel de print este mai mic (undeva la 5-7 luni) comparativ cu un print cu solvent dureaza intre 12-36 luni.

Exista insa foarte multe lucrari si  campanii publicitare – promotii, lansari de produse,  evenimente speciale, etc –  care au  tiraje mici (cateva zeci sau  sute de printuri) si sunt desfasurate pe perioade de cateva luni. Pentru acestea  nu e nevoie de rezistenta outdoor de 2-3 ani iarsi nici de  utilaje pentru volume mari  de printare. Sa nu uitam ca, pentru o eficienta maxima, o campanie publicitara se desfasoara pe o anumita perioada . In aceste situatii, o imprimanta cu cerneala pe baza de apa impreuna cu un laminator sunt cea mai optima solutie

Diferenta la pret este vizibila, costul pentru acest pachet situandu-se  in jurul cvalorii de  3 000.00 EUR fara Tva.
Daca luam in considerare si diferenta de cost se poate observa o diferenta majora. Costul unui metru patrat de print full-color cu cerneala solvent este de aproximativ 12-15 EUR, in comparatie cu costul cu cerneala pigment care ajunge maxim la 5 EUR cu tot cu laminare.
ZImprimanta Indoor/outdoor Spot Media a introdus recent pe piata din Romania o astfel de imprimanta (SpotLine 750) cu latime maxima de 1520mm  care printeaza si cu cerneala pigment si cu cerneala dye.  Se pot folosi ambele tipuri de cerneala nefiind nevoie a se schimba capul de printare ci doar o simpla curatare.

Caracteristicile imprimantei SL750:

  • Rezolutie printare 600x600dpi sau 300x300dpi
  • Utilizeaza toate tipurile de cerneala indoor
  • Tip cerneala: cerneala pe baza de apa rezistenta UV
  • Motor servo bidirectional (X,Y) Panasonic
  • Functie curatare rapida impotriva infundarii capetelor
  • Tipuri media: hartie, hartie foto, autocolant, steag, backlit film, polipropilen, canvas
  • Alimentare media automata (auto media feeding & inflared senzor system)

laminator la rece Laminatorul SL1520 poate lamina pana la latimea maxima de 1520 mm si o grosime de 30 microni.
Practic dupa ce s-a realizat printul, se va introduce in laminator unde i se va aplica o folie protectoare pentru rezistenta intelungata in outdoor.

Haideti sa vedem impreuna cum decurge intreg procesul de printare si laminare:

Rezolutie printare 600x600dpi 300x300dpi
Utilizeaza toate tipurile de cerneala indoor
Tip cerneala: cerneala pe baza de apa rezistenta UV
Motor servo bidirectional (X,Y) Panasonic

Functie curatare rapida impotriva infundarii capetelor

Tipuri media: hartie, hartie foto, autocolant, steag, backlit film, polipropilen, canvas

Alimentare media automata (auto media feeding & inflared senzor system)

Partea a-2-a:

Partea a-3-a:

Partea a-4-a:

Partea a-5-a:

Partea a-6-a:

Pentru mai multe detalii si comenzi click aici