Notiuni de baza despre axa a 4-a a CNC-ului: Routerele si prelucrarea lemnului

In cea mai mare parte, principalele utilizari pe lemn ale axei a 4-a a unui router CNC sunt cam aceleasi ca si la metal.

Obiectivele prelucrarii lemnului pe axa a 4-a sunt de multe ori putin diferite. Se intampla rar ca axa a 4-a sa fie folosita ca si cale de acces la mai multe laturi ale piesei fara alte setari sau ca modalitate de a prelucra mai multe piese in acelasi timp prin indexare. Majoritatea prelucrarilor cu axa a 4-a se realizeaza prin indexare continua pentru a grava obiecte rotunde, cum ar fi coloanele cilindrice pentru diverse lucrari arhitecturale.

Acest tip de prelucrare este folosit in principal pentru lucrari ornamentale. In domeniul routerelor CNC, axa a 4-a mai este denumita si „strung atasat”. Mai jos puteti vedea un video in care sunt realizate o serie de forme ornamentale comune. Deplasarea lemnului de-a lungul mesei permite realizarea lucrarilor de dimensiuni mari si rezolva problema limitarii deplasarii pe axa Z pe care multe routere o au.
In continuare puteti vedea cateva imagini a unui router CNC:


Unele din cele mai pretentioase si fine utilizari a axei a 4-a a unui CNC in prelucrarea lemnului sunt incrustatiile, in special pentru tacuri de biliard. Asadar, incheiem cu un video a unei asemenea lucrari: