Norme de digitizare documente vechi

Ce este digitizarea?
Digitizarea este procesul prin care cu ajutorul unui scanner de carte se transpune din format fizic (hartie, manuscris, carte) in format electronic (fisiere pdf, tif, jpg) pentru a avea acces mai usor la informatie, si din mai multe locatii.

Ce este scanner-ul planetar?
Scanerul planetar (sau scaner orbital) reprezinta un tip special de scaner utilizat in special pentru scanarea cartilor vechi, pretioase, sau a documentelor legate fragile ce pot fi deteriorate daca se scaneaza cu ajutorul scanerelor obisnuite. Din punct de vedere constructiv scanerul planetar consta intr-o cap de scanare sau camera foto pozitionat deasupra unei zone de scanare si care scaneaza prin fotografiere deci fara atingerea originalului.

Pentru protejarea la maxim a originalului (carti sau documente legate) scanerele planetare pot avea diferite accesorii cum ar fi platane reglabile, sisteme book cradle care sa scaneze carti deschise doar partial, la 120°).

De ce digitizare?
Digitizare pentru prezervare. Folosim digitizarea in primul rand pentru a prezerva documentele. Romania are un patrimoniu urias, de ce sa nu profitam de el, de ce sa nu ne cunoastem mai bine istoria si scriitorii? Avem documente care sunt unice si intr-un singur exemplar, astfel este foarte dificil sa avem acces la el. Prin digitizare acestea se transpun in format electronic si astfel avem acces mai usor si din mai multe locatii. Exista de asemnea manuscrise care se afla intr-un stadiu avansat de deteriorare si este posibil ca in 5-10 ani sa fie distruse complet. Prin digitizare putem pastra documentul pentru posterioritate dar si asigura accesul larg la continut. Folosim digitizarea pentru o mai buna informare a publicului larg. Daca se vor scana toate registrele de la primarii si consilii judete putem afla mai usor arborele genealogic al familiei, proprietatile pe care le-a avut aceasta. Studentii au un acces mai facil la informatie si isi pot organiza timpul cat mai bine, pot elabora lucrari mult mai ample.

Procesul de digitizare.
Procesul de digitizare este diferit in functie de: vechimea documentului, formatul, accesibilitatea, suportul de carte, grosime cotor etc. Vechimea documentului este unul dintre cei mai importanti factori in digitizare. In procesul de digitizare al unui document vechi se folosesc anumite norme de digitizare:
1. transportul si depozitarea documentului se face in cutii speciale (lumina nu patrunde, nu se deterioreaza la transport, factorii climatici nu influenteaza)
2. nu se expune la lumina calda
3. lumina de scanare trebuie sa fie lumina rece fara radiatii UV si IR
4. la scanare utilizatorul trebuie sa foloseasca manusi de bumbac
5. unghiul de deschidere al documentului trebuie respectat
6. respectarea in deplin a normelor de prezervare elaborate de Laboratorul de Prezervare si Arhivare.

In functie de formatul, grosime si suportul documentului se poate opta pentru un scaner de carte profesional sau unul semi-profesional. Pentru harti si planse mari se foloseste un scaner profesional format A1 sau A0, pentru carti si manuscrise se pot folosii scanere format A2 (2xA3).

Stocarea si distributia informatiei
O solutie practicata in marea majoritate a cazurilor o constituie stocarea informatiei in prima faza a digitizarii pe harduri externe. Este cel mai sigur suport de transpunere a documentelor digitizate. In a doua faza documetele digitizare se transpun pe unul/doua servere dedicate. De ce pe doua servere? este posibil ca la unul din ele sa apara probleme si este posibil sa pierdem informatia. Avand 2 servere este putin probabil sa pierdem in acelasi timp infomatia. Ca si durata de viata serverele pot ajunge si pana la 80-90 ani. Soft-ul cel mai utilizat in gestionarea si accesul la documentele digitizate este ALEPH-ul. Cei de la Biblioteca Academiei il folosesc cu succes. http://aleph500.biblacad.ro:8991/F

In urma procesului de digitizare ne mai ramane doar dotarea bibliotecilor, salilor de lectura, univeristatilor si scolilor cu sisteme PC si acces la internet.

Digitizare | Arhivare | Prezervare
Digitizare | Arhivare | Prezervare

One thought to “Norme de digitizare documente vechi”

  1. Bun, dar care este pretul acela “atractiv” al unui asemenea scanner? (nici in comunicatele firmei producatoare nu este mentionat…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *