Mentenanta unui echipament laser pe timp de iarna

E iarna si temperaturile au scazut vertiginos. Pentru a prelungi durata de viata a echipamentului dvs laser, reamintim atat clientilor nostri noi, cat si celor vechi sa foloseasca masuri impotriva inghetului pentru echipamentul lor pe timp de iarna. Deoarece pretul unei masini laser este destul de mare, asigurati-va ca extindeti cat mai mult durata de viata a echipamentului, pentru a profita cat mai mult de beneficiile acestuia si pentru a mentine costurile de productie cat mai mici.

Astfel, mentenanta zilnica a echipamentului de taiere cu laser este foarte importanta. Pentru a o realiza corect, luati in considerare cele de mai jos:

1. Inlocuirea apei si curatarea rezervorului de apa

Este recomandat sa curatati rezervorul de apa si sa inlocuiti apa circulanta o data pe saptamana. In mod special, trebuie sa va asigurati ca tubul laser are apa circulanta inainte de functionare.

Calitatea si temperatura apei afecteaza in mod direct durata de viata a tubului laser. Este recomandat sa folositi apa distilata si sa mentineti temperatura acesteia sub 30ºC. Daca depaseste 30ºC, este necesar sa inlocuiti apa sau sa adaugati cuburi de gheata in apa pentru a-i reduce temperatura. Va recomandam sa folositi un sistem de racire sau sa folositi doua rezervoare de apa.

Un alt aspect este reprezentat de curatarea rezervorului. Mai intai opriti echipamentul, deconectati conducta de alimentare cu apa si lasati apa din tubul laser sa se scurga in rezervor. Deschideti rezervorul, scoateti pompa de apa si curatati-o de impuritati. Apoi curatati rezervorul, inlocuiti apa circulanta, conectati iarasi pompa de apa la rezervor, inserati conducta de apa conectata la pompa in admisie si realizati racordul. Conectati pompa de apa la sursa de alimentare si porniti-o 2-3 minute pana cand tubul laser se umple cu apa.

Optional, pentru a preveni inghetul apei din sistemul de racire al tubului, se pot adauga 1-2 litri de antigel non-coroziv sau agent termic folosit la centrale termice pentru a adauga un plus de siguranta pe perioada de iarna, in cazul in care temperaturile de utilizare sau depozitare sunt scazute. Daca temperatura de depozitare este de sub zero grade este recomanda evacuarea apei din instalatie si debransarea echipamentului de la curent electric.

2. Curatarea ventilatorului

Utilizarea pe termen lung a ventilatorului duce la acumularea unei mari cantitati de praf inauntrul acestuia, ceea ce cauzeaza functionarea cu zgomot si reducerea eficientei in ceea ce priveste evacuarea si calitatea aerului. Atunci cand ventilatorul nu mai are acelasi randament, opriti alimentarea, scoateti conducta de alimentare cu aer si conducta de evacuare a aerului si curatati praful.

3. Curatarea lentilelor

Este recomandat sa curatati lentilele in fiecare zi inainte de inceperea lucrului cu echipamentul. Inainte de a face acest lucru asigurati-va ca masina este oprita. O masina cu laser prezinta oglinzi si lentile de focus. Raza laser este reflectata de aceste lentile, focusata si emisa de capul laser. Lentilele se pot acoperi foarte usor cu praf sau alte surse de contaminare, ceea ce cauzeaza reducerea puterii razei laser sau deteriorarea lentilelor.

Atunci cand realizati aceasta operatiune, aveti grija sa:
– Curatati lentilele cu grija, pentru a preveni deteriorarea stratului de la suprafata acestora
– In timpul procesului de stergere tineti lentilele ferm, pentru a evita alunecarea lor
– Dupa curatare, aveti grija sa reinstalati lentila de focus cu suprafata concava in jos

Curatare lentile gravator
Curatare lentile gravator

4. Curatarea sinelor de ghidaj

Este recomandat sa curatati sinele de ghidaj o data la doua saptamani, operatiune pentru care masina trebuie sa fie oprita in prealabil. Dupa cum stim cu totii, sinele de ghidaj reprezinta o componenta extrem de importanta pentru un echipament laser, functia lor fiind atat de ghidare, cat si de suport. Pentru a va asigura ca masina are o mare precizie de prelucrare, sinele de ghidaj trebuie sa fie foarte precise si sa aiba o buna stabilitate in miscare. In timpul operarii unui echipament cu laser, o cantitate mare de praf coroziv si de fum va fi generata in timpul procesarii piesei. In timp, particulele de fum si praf se depun pe suprafata sinelor, cauzand scaderea drastica a preciziei de prelucrare a echipamentului. Asadar, pentru a asigura calitatea produselor dvs, este necesar sa realizati in fiecare zi cu constiinciozitate mentenanta sinelor de ghidaj. Pentru a realiza curatarea aveti nevoie de o carpa uscata din bumbac si ulei lubrifiant.

Curatare sine de ghidaj

5. Strangerea suruburilor si cuplarea racordurilor

Dupa utilizarea sistemelor mobile a echipamentului o perioada de timp, suruburile si racordurile se pot slabi, ceea ce va afecta finetea miscarilor mecanice. De aceea, este necesar sa observati daca transmisia prezinta zgomote sau miscari anormale in timpul functionarii masinii. Daca exista, problemele trebuie identificate si rezolvate in timp util. Asigurati-va ca verificati suruburile si racordurile cel putin o data pe luna.

6. Inspectia caii optice

Sistemul caii optice a masinii de gravare cu laser este reprezentat de reflectiile razei laser in trei oglinzi si de focusarea ei cu ajutorul lentilei de focus. Cele trei oglinzi sunt fixate pe o componenta mecanica care se poate decalibra. Desi acest lucru nu se intampla in mod normal, este recomandat ca utilizatorul sa verifice daca sistemul caii optice este normal inainte de fiecare utilizare.

In plus fata de cele de mai sus, exista si alte lucruri pe care le puteti face. Spre exemplu, curatati resturile din teava de evacuare pentru a asigura eficienta procesului; Verificati filtrul de gaze in mod regulat si scoateti apa si resturile acumulate in filtru in timp; Verificati periodic daca rotile echipamentului sunt blocate; Curatati praful de pe ecranul de filtrare a ventilatorului de la panoul electric de comanda, pentru a asigura o buna ventilare si a facilita disiparea caldurii interne generate de componentele electrice.

In concluzie, atata timp cat oferim atentie mentenantei unui echipament laser, acesta isi va prelungi semnificativ atat viata, cat si capacitatea de a lucra la precizia dorita. Daca aveti nevoie de mai multe informatii, specialistii din cadrul departamentului tehnic Z Spot Media va stau la dispozitie pentru suport sau pentru realizarea mentenantei la nivel profesional.

Date de contact:

Showroom Z Spot Media
Bd. Timisoara Nr. 84 (incinta COMET), Bucuresti
Tel: 021 420 5093
Fax: 021 404 3368
Email: office@zspotmedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.