Kamado, noul trend in materie gratare ceramice de gradina!

Desi exista de mii de ani, cuptoarele ceramice Kamado reprezinta produse revolutionare in ceea ce priveste gatirea de preparate la gratar. Cuptoarele Kamado sunt menite sa fie utilizate in spatii deschise, intrand in categoria gratarelor de gradina.

1. Mic istoric al Kamado

Istoria gratarelor Kamado a inceput in China, unde au fost create vase de lut speciale pentru gatirea de diverse mancaruri. La scurt timp, aceste vase au fost preluate si de japonezi si au fost adaptate pentru a deveni primul vas profesional de gatire a orezului, numindu-l “mushikamado”. De fapt, “kamado” in limba japoneza inseamna “cuptor”, asadar numele oferit acestui tip de gratare este foarte sugestiv.

De-a lungul timpului, acestea au fost imbunatatite si perfectionate, insa au inceput sa devina cu adevarat populare abia in ultima suta de ani, dupa ce soldatii americani stationati in Japonia in timpul celui de-al doilea razboi mondial s-au intors acasa cu gratare Kamado ca si suvenir.

2. Ce e de fapt un gratar Kamado?

Gratarele de tip Kamado sunt gratare cu forma specifica de ou, din acest motiv fiind foarte usor de recunoscut. In mod obisnuit, vasele de ceramica sunt plasate pe un stand fix sau mobil. Cele mai bine cotate au chiar si blaturi de lucru atasate de exteriorul gratarului.

Aproximativ doua treimi ale partii inferioare este ocupata de zona in care este plasat materialul combustibil. Sectiunea superioara se constituie dintr-un capac in forma de cupola, ce are de obicei un termometru incorporat.

Termometru pentru gratar Kamado
Termometru pentru gratar Kamado

De asemenea, exista guri de ventilatie in partea superioara si inferioara, care sunt folosite pentru a controla temperatura.

Ventilatie inferioara gratar
Ventilatie inferioara gratar

Un gratar Kamado de calitate formeaza o incinta ermetica la inchiderea capacului. Interiorul este proiectat pentru a reflecta caldura in mod egal in intreaga incinta. Gratarele Kamado fabricate din material ceramic sunt cele mai frecvent intalnite, dar si cele mai mult preferate de impatimitii gratarelor. Exista totusi si unele modele de metal, dar care nu se ridica la aceleasi standarde.

Un inel este pozitionat deasupra materialului combustibil, care poate fi lemn sau carbuni. Pe acest inel este plasat gratarul.

3. De ce sa alegeti un Kamado?

Gratarele Kamado sunt adaptate diverselor cerinte pe care le pot avea clientii, fiind disponibile modele de dimensiuni mici, entry level si mai ieftine, dar si modele mari, mai scumpe, pentru impatimitii de gatit in aer liber.

Gateste cu drag alaturi de Kamado Grill
Gateste cu drag alaturi de Kamado Grill

Totusi, de ce un Kamado si nu un gratar obisnuit care implica o investitie financiara minima? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa luam in primul rand in considerare calitatea. Kamado reprezinta un gratar din ceramica fabricat cu grija, din materiale superioare si de care va puteti bucura ani de-a randul, atata timp cat indepliniti cateva reguli minime de intretinere.

In al doilea rand, experienta de a gati cu un gratar Kamado este inegalabila. Majoritatea persoanelor, odata ce au incercat un Kamado, nu doresc sa se mai intoarca la vechile gratare. Acest lucru se intampla deoarece Kamado reprezinta mai mult decat o suprafata pe care sa preparati friptura sau burgeri.

Rezultate perfecte
Rezultate perfecte

Gratarele Kamado sunt usor de aprins chiar si in conditii meteo nefavorabile. Datorita posibilitatii de control al fluxului de aer si implicit al temperaturii, puteti gati chiar si prin metoda “slow cooking”. Dimpotriva, daca doriti o preparare rapida la temperaturi mari, puteti obtine acest lucru doar prin deschiderea gurilor de aerisire.

Un alt avantaj important al gratarelor Kamado este reprezentat de abilitatea de a obtine o gatire egala a mancarurilor, lucru datorat caldurii reflectate.

De asemenea, ati incercat vreodata sa coaceti pizza pe gratar? Este un proces complicat si care necesita un nivel constant de atentie. Este posibil sa aveti parte de multe esecuri pana sa reusiti sa va perfectionati o tehnica. In schimb, datorita distribuirii uniforme a caldurii, Kamado sunt cuptoare ideale pentru pizza sau chiar si pentru paine.

Pizza coapta in noul gratar Kamado
Pizza coapta in noul gratar Kamado

Acestea au si o functie foarte utila de afumatoare si uscator.

Kamado folosit pe post de afumatoare
Kamado folosit pe post de afumatoare

Luand in considerare toate aceste motive, Z Spot Media a introdus in portofoliu o gama de produse Kamado, cu diametre ce variaza intre 40 cm si 60cm (16 inch si 23.5 inch).

4. Caracteristici de care trebuie sa tineti cont

La fel ca in cazul oricarui alt produs de pe piata, exista gratare Kamado de mai multe feluri. Ce caracteristici sa analizati si cum puteti face diferenta intre ele?

Calitatea de fabricatie

Gratarele Kamado trebuie sa fie prin definitie produse de calitate, fiind destinate celor care sunt cu adevarat pasionati de obtinerea de rezultate excelente de fiecare data.

Verificati grosimea peretilor. Daca sunt foarte subtiri, caldura nu va fi retinuta in interior si implicit, temperatura nu va fi constanta. Spre exemplu, peretii ceramici ai gratarelor Kamado furnizate de Z Spot Media au o grosime de 2,5cm-3cm, fiind ideali pentru pastrarea temperaturilor de pana la 400ºC. De asemenea, finisarea este excelenta, iar inchiderea este perfect etansa.

Spatiul de lucru

Deoarece gratarele Kamado sunt create pentru a fi utilizate in gradina sau alte spatii deschise, spatiul de lucru disponibil poate fi limitat. Atunci cand gatiti aveti nevoie de o zona in care sa va puneti carnea, legumele, sosurile, ustensilele de lucru sau bauturile nelipsite de la un barbeque reusit.

Asadar, modelele cu blaturi laterale au un avantaj major fata de cele care nu prezinta aceasta caracteristica. Insa nu doar existenta acestor blaturi este demna de luat in vedere, ci si modul de constructie a acestora, stabilitatea, rezistenta si materialul din care sunt fabricate. Cu exceptia modelului de 40 cm, oricare ar fi modelul din portofoliul Z Spot Media pentru care ati opta, veti beneficia de doua zone de lucru atat estetice, cat si foarte calitative, din bambus.

Materialele de constructie

Asa cum am mai precizat anterior, majoritatea gratarelor Kamado au corpul realizat din ceramica, insa exista si modele de metal. Ceramica este varianta cea mai buna pentru aceste gratare, atat datorita capacitatii materialului de a retine caldura, cat si datorita faptului ca elimina riscul de formare a ruginii.

Dimensiunile gratarelor

Inainte de a achizitiona un gratar Kamado ar trebui sa va puneti intrebarea care este spatiul de care dispuneti si la ce scara gatiti in mod obisnuit.

Daca aveti o familie restransa, un gratar de dimensiuni mici, cu diametrul de 40 de centimetri sau 46 de centimetri ar trebui sa fie suficient. Daca familia este numeroasa sau sunteti des gazda petrecerilor cu prietenii, puteti opta pentru modele de dimensiuni mai mari, cum ar fi modelele cu diametrul de 54 de centimetri sau 60 de centimetri.

Gratar ceramic Kamado 40 cm (16 inch): Acesta este modelul cel mai mic de gratar, fiind si cel mai portabil. Datorita dimensiunilor reduse, poate fi folosit atat in gradina, cat si pe un balcon. Modelul este potrivit pentru 1-2 persoane.

Cel mai accesibil gratar Kamado
Cel mai accesibil gratar Kamado

Gratar ceramic Kamado 46 cm (18 inch): Acesta este cel mai mic model care prezinta blaturi laterale din bambus, foarte utile pentru a avea totul la indemana in timp ce faceti gratar. Optati pentru acest model daca trebuie sa gatiti in mod frecvent pentru un numar mediu de 3-4 persoane.

Kamado potrivit pentru o familie medie
Kamado potrivit pentru o familie medie

Gratar ceramic Kamado 46 cm (18 inch) Deluxe Edition: Diferenta dintre acest model si cel anterior este reprezentat de faptul ca suportul gratarului este fabricat din metal si suprafetele de lucru disponibile (tot din metal) sunt atasate de suport, nu direct de corpul gratarului.

Gratar ceramic Kamado 54 cm (21 inch): Cel mai popular model de gratar la nivel global, fiind destinat prepararii de mancaruri pentru 4-6 persoane. Ideal si pentru uz personal, dar si pentru petreceri si evenimente in familie.

Gratar ceramic Kamado 60 cm (23.5 inch): Acest model reprezinta gigantul gamei, avand un diametru de 60cm si capacitate de gati preparate chiar si pentru un numar de 16-20 de persoane.

Pregateste rapid gratarul pentru un numar mare de persoane
Pregateste rapid gratarul pentru un numar mare de persoane

Toate modelele mentionate mai sus sunt disponibile pentru comanda rapida pe site-ul Z Spot Media, la sectiunea Gratare ceramice, subsectiunea Gratare Kamado. Daca sunteti pregatiti sa faceti o arta din pregatirea unui gratar, atunci Kamado este alegerea potrivita pentru dvs!

Date de contact:
Showroom Z Spot Media
Str. Bd. Timisoara Nr. 84 (incinta COMET), Bucuresti
Tel: 021 420 5093
Fax: 021 404 3368
Email: office@zspotmedia.ro
Website: www.zspotmedia.ro