Film PET vs hartie in procesul de transfer DTF: Care material este mai bun?

De cand tehnologia de transfer DTF a aparut pe piata, au fost realizate numeroase teste pe materialele ce pot fi folosite, iar Z Spot Media si-a adus propriul aport la realizarea de progrese in acest domeniu.

In acest articol vom face in principal cateva teste comparative intre filmul PET si hartia DTF, pentru a vedea performanta cel doua tipuri de materiale. In primul rand, trebuie luati in considerare cativa indicatori de transfer.

Pentru acest experiment, am selectat un film PET cu o grosime de 75μm. Pentru hartia DTF, grosimea a fost de 90-100g/m2. Ceea ce am descoperit a fost ca facand o comparatie intre indicatorii de baza, precum grosime, gramaj, grad de alb, cantitate de cerneala folosita, deformare a suprafetei printate si reciclare a deseurilor, performanta este diferita.

In al doilea rand, este important sa alegem imaginea corecta de test. Imaginea trebuie sa contina colturi ascutite, caractere mici, tranzitii de culoare, linii subtiri si blocuri de culoare. Asadar, am selectat imaginea de mai jos pentru efectuarea acestui test.

Filmul PET si hartia de transfer sunt ambele consumabile pentru printerele DTF. Asadar, in procesul de aplicare a pudrei adezive, care performeaza din punct de vedere al adeziunii? Pudra ar putea adera cu particule de dimensiuni mai mici la filmul PET si hartia DTF. Nivelul de adeziune a pudrei depinde de procesul de fabricare al materialului si de umiditatea mediului. In conditii de umiditate ridicata, concentrarea pudrei este direct proportionala cu nivelul de umiditate. In conditii de umiditate scazuta, concentrarea pudrei este proportionala cu electricitatea statica. Astfel, am facut urmatoarele teste:

1. In conditiile in care umiditatea mediului este 80%RH, partea din stanga a imaginii de mai jos este transferata cu film PET, iar partea din dreapta cu hartie DTF. In acest test, la o umiditatea relativa sub 90%, filmul PET are o adeziune a pudrei mai mica decat a hartiei DTF.
2. In conditiile in care umiditatea mediului este 50%RH, nici filmul PET si nici hartia nu prezinta aderenta la pudra.

Nota: Testul la umiditate de 20% nu a fost realizat din cauza lipsei conditiilor necesare.

Mai departe, am testat capacitatea de absorbtie a apei si capacitatea de absorbtiei a cernelii. Filmul si hartia au fost tinute timp de doua ore intr-un mediu de 40°C, 50%RH (temperatura si umiditate constanta). In urma testului, s-a constatat ca hartia are o capacitate mare de absorbtie a apei. Filmul PET are o capacitate de absorbtie a apei (si implicit a cernelii) de doua ori mai mica decat a hartiei de transfer. Astfel, hartia va genera imagini transferate mai clare si mai vizibile.

Mai departe, am testat densitatea culorilor, atat pentru film cat si pentru hartie. Testele au aratat ca densitatea medie a culorilor pentru filmul PET este de 1028, iar densitatea culorilor pentru hartia DTF este de 1095. Vizual, s-a putut ajunge la concluzia ca in cazul hartiei DTF, culorile sunt mai dense.

Dupa transfer, este necesar sa transferati designul pe un material textil cu ajutorul unei prese termice. Astfel, am testat forta cu care filmul si hartia trebuie decolate. Rezultatele au arata ca forta necesara in cazul fimului PET este mai mica decat in cazul hartiei, dar ambele se considera usor de decolat.

Ultimele teste au constat in printarea si taierea digitala a designului. Printerul de test folosit are capacitatea de a printa coli sau role. Filmul PET este potrivit pentru printare din rola, pe cand hartia este potrivita atat pentru printare din rola, cat si pentru printare pe coli.

Filmul PET nu este potrivit pentru taiere digitala din cauza faptului ca aluneca, pe cand hartia poate fi taiata fara probleme.

Sumarul evaluarii

Interestul din ce in ce mai crescut al hartiei de transfer pentru procesul DTF a fost datorat in principal cerintelor de protectie a mediului din multe tari. Pe viitor, se preconizeaza ca hartia DTF va continua trendul ascendent. In prezent, hartia nu este la fel de mult folosita precum fimul PET, insa pe masura ce tehnologia avanseaza, lucrurile cel mai probabil se vor schimba.

Din evaluarea de mai sus a rezultat ca hartia de transfer are o capacitate mai mare de a absorbi cerneala, ceea ce inseamna ca transferul de culori va fi mai bun decat cel din cazul filmului PET. Fixarea pudrei adezive este de asemenea mai mare pentru hartie. Pentru printare directa pe coli A3/A4, filmul PET nu este potrivit, insa hartia poate fi printata atat pe coli cat si din rola. Cand vine vorba de taiere automata, tot hartia iese castigatoare detasata in detrimentul filmului PET. Forta de decolare a hartiei este putin mai mare decat a filmului de transfer, insa se mentine in limite normale. Asadar, nu putem decat sa concluzionam ca in urmatorii ani vom vedea cu totii o crestere bine-meritata a hartiei pentru realizarea proceselor DTF.

Pentru mai multe informatii cu privire la tehnologia DTF sau la echipamentele necesare acestui proces, va invitam sa accesati site-ul www.zspotmedia.ro si sa ne contactati pentru mai multe detalii.

Date de contact:

Showroom Z Spot Media
Str. Bd. Timisoara Nr. 84 (incinta COMET), Bucuresti
Tel: 021 420 5093
Fax: 021 404 3368
Email: office@zspotmedia.ro

Website: www.zspotmedia.ro