Scanare 3d automobil

Ce putem scana cu un scaner 3D?

Cu totii am auzit despre noile tehnologii 3D. Putem spune ca “3D” este noua moda in diferite domenii. Avem filme 3D, printere 3D, scanere 3D, televizoare 3D, chiar si cladiri 3D in Google Maps. Nu stim insa despre multe din ele la ce sunt utile, care sunt avantajele pe care ni le ofera aceste tehnologii.

Astazi va vom arata la ce ne ajuta scanarea 3D si mai exact ce putem scana cu un scaner 3D. Va vom prezenta exemple reale de utilizare ale scanerelor 3D Artec in diverse tari si diferite domenii pentru a intelege paleta larga de utilizare a tehnologiilor de scanare 3D.
Echipamentele Artec sunt echipamente de scanare 3D cu acuratete submilimetrica (rezolutie 0,2-0,5mm) ceea ce le recomanda pentru utilizare in diverse domenii:
Scanare 3D a corpului uman sau a unor parti din acesta (in medicina, sculptura, etc)
Arta (conservarea patrimoniului, muzee virtuale, grafica si design computerizat, arhitectura, arheologie)
Domeniul industrial (inginerie inversa in proiectare si reproiectare produse)
Scanerele Artec nu sunt recomandate pentru metrologie, domeniu in care acuratetea necesara este de ordinul micronilor.
Va prezentam pe scurt cateva din modurile in care a fost utilizat scanerul 3D Artec.

Scanare 3d stomatologie
Scanare 3d stomatologie

Scanare 3D in medicina
Scanerele 3D Artec au fost folosite in cazul unei clinici de specialitate din Japonia pentru creerea de implanturi pentru femeile afectate de cancer de san. In Olanda, pentru pacientii cu arsuri, s-a realizat scanarea, in cadrul spitalului, a arsurilor pentru analizarea gravitatii cicatricilor, planificarea operatiilor de reconstructie precum si studierea evolutiei procesului de vindecare in timp (Olanda).
Tot in domeniul medical, scanerele 3D Artec au fost utilizate pentru scanarea pacientelor unei clinici de infrumusetare si tratamente cosmetice din Australia, inainte si dupa tratament, pentru ilustrarea si studierea diferentelor.
Pentru domeniul ortopediei si proteticii, scanerele Artec sunt deja utilizate in cateva tari pentru realizarea protezelor si dispozitive ortopedice de inalta precizie, perfect adaptate la conformatia fiecarui pacient.

Scanare 3D pentru Arta si Design
In Olanda, s-a creat o replica frezata in marime naturala a unui fermier traditional olandez dupa scanarea completa a acestuia in cadrul lucrarii unui sculptor olandez. In Japonia, s-au creat suvenire (de amintiri) prin scanarea chipurilor turistilor si apoi frezarea in materiale diverse.

Scanare 3D pentru Proiectare
In cadrul programului spatial rus, s-a realizat scanarea 3D a unui costum de astronaut pentru optimizarea si eficientizarea designului costumului dar si interiorul navetei spatiale.
Scanerele 3D Artec au fost folosite de Mitsubishi in Japonia pentru scanarea interioara a cockpit-ului unui avion pentru optimizarea si eficientizarea amplasarii locatiei diferitelor manete si instrumente de bord.
Industria auto – proiectare, personalizare tuning auto
Scanarea 3D a unui autovehicul BMW atat la interior cat si la exterior a fost realizata pentru executarea unei lucari de tuning auto (personalizarea masinii) – Rusia.
Cereri au fost si din partea entuziastilor romani insa micile ateliere de tuning auto nu beneficiaza nici de bugetul si nici de experienta CAD 3D necesara utilizarii acestei tehnologii. Cu siguranta ca, in timp, marii specialisti romani, isi vor extinde activitatea si in acest domeniu nou dar extrem de interesant.

Scanare 3d automobil
Scanare 3d automobil

Arhitectura constructii si inginerie
Un caz special de utilizare a scannerelor 3D Artec il constituie scanarea unei incinte de 36mp dintr-o noua gradina zoologica olandeza pentru calcularea volumului de pietre decorative pe care constructorii trebuiau sa le comande.
Si in Franta, a fost realizata scanarea unor blocuri mari de piatra ce faceau parte dintr-o cladire istorica daramata. Ulterior blocurile de piatra scanate au fost aranjate virtual inapoi in pozitia initiala a cladirii iar planul CAD a fost utilizat pentru reconstructia ulterioara. In industria petroliera, s-a realizat scanarea conductelor de petrol pentru determinarea nivelului coroziunii – Australia.

Media
Scanarea platoului de filmare la realizarea filmului “Cronicile din Narnia” pentru creerea efectelor speciale (Australia).
Cu ajutorul scanerelor, prin scanarea celor 8 componente ale unei trupe pop si combinarea trasaturilor lor faciale s-a creat un pop-star virtual utilizat apoi intr-o reclama TV la dulciuri (Japonia).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *