Cuprins: Vezi continutul acestui articol
Cel mai popular tip de sudare in zilele noastre este sudarea otelului moale. Acesta este important pentru fiecare industrie care utilizeaza sudarea in procesul de productie. Ultimele cercetari stiintifice au aratat ca fumul pe care il produce aceasta metoda este potential cancerigen. Desi nu vedem inca efectele complete ale acestei descoperiri, se fac din ce in ce mai multe eforturi ca sanatatea si siguranta sudorilor sa fie o prioritate, prin cautarea de metode prin care fumul de sudura sa fie eliminat din aerul pe care acestia il respira.
Cum se produce fum in procesul de sudare?
Fumul de sudura este creat prin incalzirea unui metal peste punctul sau de fierbere. Vaporii pe care ii creeaza acest proces termic se condenseaza in particule fine, creand, in esenta, suspensii in aer. In cazul lucrarilor de precizie, sudorul se va apropia foarte mult de punctul de sudura si astfel particulele si gazele vor patrunde in aerul aflat in zona de respiratie a sudorului (< 30 de centimetri distanta de nas si gura), ceea ce prezinta un risc serios de inhalare.
Desi diferite metode de sudare produc cantitati diferite de gaze, toate contin concentratii diferite de substante periculoase. Cele mai întâlnite, dar si daunatoare dintre acestea sunt cromul, manganul, nichelul, NOX si CO. Deoarece particulele mai mici par sa ajunga mai adanc in plamani atunci cand sunt inhalate, se considera ca ele prezinta cel mai mare risc pentru sanatate, impreuna cu gazele.
Vaporii de sudare sunt cancerigeni pentru oameni
In aprilie 2017, noi dovezi stiintifice au fost lansate de IARC, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, care arata ca fumurile de sudura din otel moale pot provoca cancer pulmonar uman (si posibil, de asemenea, cancer de rinichi). Cel mai imediat rezultat legislativ al acestor studii a fost ca Health and Safety Executive (HSE), o organizatie dedicata sigurantei ocupationale, a reclasificat fumul de sudura din otel moale drept agent cancerigen pentru oameni in Regatul Unit.
Deoarece sistemele clasice de ventilatie nu realizeaza controlul necesar al emisiilor, HSE a emis o modificare a normelor aplicate, in sensul ca toate intreprinderile care desfasoara activitati de sudare trebuie sa aplice metode eficiente pentru a preveni expunerea angajatilor la fum de sudare. HSE nu mai poate tolera nicio sudura efectuata fara masuri adecvate de control al expunerii, indiferent de durata, deoarece nu exista un grad definit de expunere sigura”. (Sursa: www.hse.gov.uk)
Diverse procese de sudare necesita solutii alternative de filtrare
Cea mai eficienta metoda de captare si eliminare a fumului s-a dovedit a fi extractia la sursa (cunoscuta si sub denumirea de captare la sursa sau ventilatie locala pentru evacuare). Principalul motiv pentru care extractia la sursa este cea mai eficienta este faptul ca acest proces capteaza tot fumul si gazele inainte ca operatorul sa le respire. Mai mult decat atat, consumul de energie necesar este cel mai scazut în cazul metodei de extractie la sursa.
Cu toate acestea, sistemele de captare la sursa nu sunt mereu aplicabile. In unele cazuri, sudorul isi schimba pozitia de sudare foarte frecvent, așa cum se intampla mai ales la sudarea pieselor mari. Pentru aceste aplicatii, sisteme de alternative de extractie sau exhaustoarele industriale de fum si praf pot fi utile, cum ar fi sistemele tip turn sau sistemele de extractie PUSH-PULL.
Dispozitivele stationare – precum bratele de extractie sau mesele pentru sudura si slefuire – raman cele mai comune mijloace de extractie a fumului si vor continua sa fie, deoarece vor inlocui din ce în ce mai mult sistemele de recirculare ale aerului in procesele de sudare.
Sudori de noua generatie: roboti de sudura
Odata cu progresul rapid al tehnologiei, robotii continua sa intre in viata noastra în fiecare zi. In prezent, cand tehnologiile care modeleaza viitorul precum Industria 4.0 au inceput sa castige locuri importante in viata noastra, este inevitabil ca si operatiunile de sudare sa fie automatizate si robotii sa fie folositi din ce in ce mai mult pentru a inlocui munca manuala.
Robotii de sudare s-au raspandit odata cu utilizarea in industria auto, insa in ziua de astăzi ei sunt utilizati in mult mai multe industrii si ramuri de productie.
Desigur, vaporii si gazele de sudura sunt eliberate si in urma functionarii robotilor de sudare. Diferenta intre sudura cu operator robot și cea cu operator uman este ca operatorii robot nu respira. Din acest motiv, atunci cand proiectam sistemele de extractie si filtrare a fumului de sudura, nu trebuie sa ne facem griji sa captam fumul inainte ca robotul sa il inhaleze. In cazul folosirii unui robot de sudura, sistemele de captare ale fumului la sursa pot fi inlocuite cu sisteme de captare si filtrare poziționate in diferite puncte ale mediului de lucru, pentru ca aerul poluat sa nu se raspandeasca in alte parti ale zonei de productie.
Desi este dificil de facut prognozarea potentialelor reglementari de sudare, exista si alte predictii pe care le putem face despre sudarea industriala in sine. Desi unele procese de sudare au fost dintotdeauna complexe, in ziua de astazi pot fi sudate mai multe piese simultan, in timp ce fumul de sudura este extras la sursa.
De ce si filtrare si nu doar extractie a fumului?
Ati putea crede ca ar fi suficient sa eliminati fumul de sudura din mediul inconjurator pentru a proteja sanatatea operatorilor si a lucratorilor si ca nu mai aveti nevoie de filtrare. Daca extrageti vaporii de sudura cu un sistem central de ventilatie si ii eliberati apoi in atmosfera, acest lucru poate dauna afacerii dvs.
1. Daca aerul din interior este incalzit, nu veti avea sansa de a recupera acest aer incalzit. Cu toate acestea, cu un sistem de filtrare eficient, puteti returna tot aerul pe care il aspirati inapoi in mediul interior si astfel sa faceti economii semnificative de energie.
2. Nu puteti utiliza sisteme mobile/portabile de extractie fara filtrare. Acest lucru ar insemna pur si simplu deplasarea fumului daunator dintr-un loc in altul.
3. Veti fi obligat sa ramaneti in limita nivelului de emisii reglementat de guvernele locale cu care sunteti afiliat. In functie de densitatea si tipul de fum de sudura, este posibil sa nu puteti sa il eliberati in atmosfera fara a-l filtra in prealabil.
Riscul este zero doar cand emisiile sunt zero
Problemele de sanatate care pot aparea ca urmare a inhalarii de catre operatori a vaporilor nocivi de sudare au inceput sa fie descrise ca fiind accidente de munca. Motivul principal pentru aceasta este ca problemele de sanatate provocate de fumul de sudura incep sa fie recunoscute si acceptate de autoritatile medicale. Din acest motiv, companiile care nu iau masuri de precautie adecvate pentru extractie si filtrarea fumului de sudura pot fi acuzate de nerespectarea sigurantei muncii. Astfel, este din ce in ce mai clar ca toata lumea castiga de pe urma mentinerii unui mediu de lucru sigur si curat.
Companiile care instaleaza sisteme de extractie a fumului in fabricile si atelierele lor vor putea vedea foarte rapid beneficiile. Un mediu sanatos va duce la angajati mai fericiti, la mai putine concedii medicale solicitate si la reducerea cazurilor de pensionare anticipata. De asemenea, eficienta de lucru va fi mai buna, produsele vor avea o calitate mai mare, iar companiile vor avea mai multe sanse de a recruta (si de a pastra) lucratori foarte calificati.
Date de contact:
Showroom Z Spot Media
Str. Bd. Timisoara Nr. 84 (incinta COMET), Bucuresti
Tel: 021 420 5093
Fax: 021 404 3368
Email: office@zspotmedia.ro
Website: www.zspotmedia.ro