Brate de extractie fum: Cand si de ce este preferata folosirea acestor exhaustoare industriale de fum si praf?

Brate extractie mobile - Exhaustoare industriale

“Brate de extractie” este denumirea data aparatelor de aspiratie mobile care permit operatorilor sa lucreze in mod flexibil. De obicei, acestea constau dintr-o hota de aspiratie, un furtun flexibil, un sistem de sustinere cu arc sau piston hidraulic, un aparat de conectare pe perete sau masa si un dispozitiv de conectare al filtrului. Asigura captarea si indepartarea poluantilor eliberati intr-o anumita zona, aceasta marimea acestei zone variind in functie de lungimea bratului de extractie. Totusi, de ce sunt atat de mult preferate bratele de extractie?

Aspirare mai aproape de sursa de poluare

Cel mai important motiv pentru care bratele de extractie sunt utilizate pe scara larga si preferate in industrie este faptul ca aceste brate se pot apropia foarte mult de sursa de poluare. Astfel, scade puterea de aspirare necesara pentru indepartarea prafului, fumului sau suspensiilor de ulei din aer, formate ca urmare a proceselor de productie. Acest lucru inseamna ca unitatile de filtrare pot fi mai compacte si vor avea un consum mai mic de energie. Cu alte cuvinte, un sistem de exhaustare a fumului cu brate de extractie va avea un cost de operare mult mai accesibil.

Sunt utilizate diferite formule pentru calculul puterii de aspirare necesare pentru indepartarea contaminantilor din aer, in functie de tipul de hota folosit. Caracteristica comuna a acestor formule este ca odata cu cresterea distantei dintre hota de aspiratie si sursa de poluare, debitul de aer necesar creste cu distanta la patrat. Cu alte cuvinte, daca distanta creste de 2 ori, necesarul de debit de aer creste de 4 ori. Hotele fixe se pot apropia doar la o anumita distanta de zona de productie deoarece in caz contrar, acestea afecteaza ergonomia si performanta de lucru a operatorului. Cu ajutorul bratelor de extractie insa. pozitia hotelor poate fi schimbata in functie de schimbarile survenite in zona de productie.

Este foarte important ca echipamentele de extractie sa fie pozitionate intre sursa de poluare si operator. In caz contrar, sistemul instalat nu va proteja operatorul, iar operatorul trebuie sa ia masuri suplimentare de protectie. In cazul in care hota de extractie nu poate fi pozitionata intre sursa de poluare si operator, scopul sistemului de colectare a prafului si de extractie a fumului este de a preveni raspandirea poluarii in alte parti ale mediului de lucru si de a proteja alti lucratori.

 

Dezavantajele bratelor de extractie

Cel mai mare dezavantaj al bratelor de extractie este acela ca formeaza o rezistenta mai mare decat hotele fixe. Cu alte cuvinte, ventilatorul de aspiratie trebuie proiectat astfel incat sa poata depasi o presiune mai mare atunci cand este folosit intr-un sistem care utilizeaza brate de extractie. In caz contrar, debitul de aer dorit nu va fi obtinut.

Din aceasta cauza, hotele fixe sunt prima alegere a designerilor de sisteme. Bratele de extractie nu sunt preferate in sistemele care pot fi rezolvate cu hote fixe. Cu toate acestea, situatiile de acest gen sunt foarte rare in viata reala, si de aceea intalnim brate de extractie in majoritatea proceselor.

 

Cand nu sunt preferate bratele de extractie?

Dupa cum am mentionat mai sus, bratele de extractie nu sunt preferate daca se poate crea o solutie adecvata cu hote fixe. Cea mai mare problema a hotelor fixe este ca de cele mai multe ori nu se apropie suficient de sursa de poluare. Din acest motiv, au o suprafata transversala mult mai mare pentru a capta praful si fumul dispersat. Acest lucru creste debitul de aer necesar si creeaza necesitatea unui sistem de colectare a prafului mai mare, cu un consum mai mare de energie. Totusi, daca hotele fixe pot fi pozitionate aproape de sursa de poluare si daca aria sectiunii transversale este relativ ingusta, acestea sunt preferate fata de bratele de extractie.

In plus, pot exista situatii in care pozitiile bratelor de extractie trebuie schimbate frecvent. De exemplu, in procesele in care sunt sudate piesele mari, in general pozitia de sudare se schimba in mod continuu si rapid. In acest caz, operatorul nu poate ajusta constant pozitia bratului de extractie. Daca nici hotele fixe si nici hotele mobile precum bratele de extractie nu reprezinta o solutie, intra in joc tehnica numita ventilatie generala a halei. Scopul principal al ventilatiei generale a halei nu este de a proteja operatorul, ci de a proteja alti lucratori care respira acelasi aer ca si operatorul de sudura. Din acest motiv, operatorul de sudare ar trebui sa fie echipat cu echipament de siguranta suplimentar (precum mastile ventilate).

Concluzie

In concluzie, desi bratele de extractie prezinta si dezavantaje comparativ cu hotele fixe, acestea prezinta caracteristici ce le fac aproape indispensabile in majoritatea aplicatiilor industriale in care se genereaza praf, fum sau alte suspensii. Principalul lor avantaj este reprezentat de mobilitatea acestor brate ce le permite sa fie pozitionate in diferite puncte in apropierea mesei de lucru, in functie de locul in care sunt efectuate operatiunile de productie. Astfel, sistemele cu brate de extractie sunt in acest moment cea mai buna solutie pentru protectia sanatatii operatorului, precum si pentru protectia altor lucratori din jur, dar si pentru protectia mediului, prin captarea si filtrarea agentilor poluanti din aer.

Date de contact:

Showroom Z Spot Media
Str. Bd. Timisoara Nr. 84 (incinta COMET), Bucuresti
Tel: 021 420 5093
Fax: 021 404 3368
Email: office@zspotmedia.ro
Website: www.zspotmedia.ro